Het schoonmaken van je tattoo
11/30/2023

Het verzorgen van je nieuwe tattoo!

11/30/2023
Wat mag wel? Wat mag niet en hoe zorg je er voor dat jouw tattoo mooi mogelijk geneest? Er is veel veranderd in de laatste jaren en zijn de hygiëne-eisen van het tatoeëren en de verzorgingsmiddelen flink aangescherpt. Wil jij vooral graag weten waar je aan toe bent? Dan zit je hier goed want ik zet regels voor jou op een rij!


Allereerst een kort overzicht van wat wel en niet kan bij een vers gezette tatoeage voordat ik verder ga met de toelichting:

Do's

-Rustig aan op de dag van de tattoo.        

-Douchen.                           

-Sporten (vraag advies aan je artiest).        

-Losse kleding over je tattoo.                

-Twee maal per dag wassen tot de wond geheeld is. Dit uiteraard met schone handen.

-Twee maal per dag een dunne laag verzorgende zalf smeren, bij smeren als de tattoo droog wordt.            


Don'ts

-Zwemmen, sauna of zonnebank.

-Je tattoo afdekken met een pleister, folie of te strakke kleding.

-Wollen kleding over je verse tattoo.

-Cosmetica aanbrengen op de tattoo.

-Scrubben.

-Krabben.


Dit moet je weten over je nieuwe tattoo:


Een verse tattoo kan je vergelijken met een schaafwond. Het formaat van je tattoo, de plek of er kleur en/of schaduw gebruikt is, je gezondheid en hoe actief je bent spelen allemaal mee tijdens het genezingsproces. Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken voordat je huid weer helemaal is hersteld.Waarom is de verzorging zo belangrijk?


Het zetten of laten zetten van een tattoo is een samenwerking tussen jou en je artiest. Waar de artiest het eerste deel op zich neemt om een zo hygiënisch mogelijke tattoo te zetten is het tweede deel de verzorging die jij thuis gaat uitvoeren. Dat betekent dat de artiest na het zetten het stokje overdraagt aan jou, natuurlijk niet zonder goede nazorg instructies. Hoe jij met je vers gezette tattoo omgaat bepaald dan ook voor een groot deel hoe de tattoo er uiteindelijk uitkomt te zien. Doe je dit goed dan blijven je lijnen strakker, kleuren egaler en verouderd je tattoo op de best mogelijke manier. Genoeg reden lijkt om goed voor je nieuwe tattoo te zorgen. Uiteraard en deze had je misschien zelf ook al wel bedacht zorgt een goeie nazorg er ook voor dat je infecties voorkomt, zeker de eerste week is jouw tattoo hier nog erg kwetsbaar voor. Hoe ziet het herstel er nou precies uit?


Vertaald naar het genezingsproces in dagen.

Tattoo dag 1: De net gezette tattoo en hoe houd je deze schoon?

Wanneer de tattoo klaar is dekt de artiest jouw tattoo af. Het kan zijn met folie en het kan zijn met Second skin*. In beiden gevallen krijg je een uitleg over hoelang je het mag laten zitten. Heb je folie dan zal het folie na 1 tot 3 uur verwijderd moeten worden. Na het verwijderen van je het folie mag je, jouw tattoo voor het eerst schoonmaken.   • Stap 1: Handen wassen, die bacteriën willen we geen kans geven dus was altijd je handen voor dat je aan je tattoo gaat zitten.

  • Stap 2: Folie verwijderen, er komt waarschijnlijk wat inkt en wondvocht uit je tattoo dat is normaal maak je vooral geen zorgen.

  • Stap 3: Was je tattoo het liefst met tattoo zeep, mocht je die nou niet hebben "Unicura handzeep antibacterieel" is ook een optie. Gebruik lauwwarm water bij het schoonmaken en afspoelen van je tattoo. Gebruik niet te warm water, ander zal je merken dat het behoorlijk kan branden.

  • Stap 4: Droog je tattoo met een droge en schone handdoek of schoon keukenpapier. Drogen doe je door te deppen. Ook nu kan het zijn dat je wat inkt en of wondvocht op je doek ziet verschijnen. geen zorgen je tattoo zal niet zomaar verdwijnen deze inkt die je nu tegen komt hoort bij het genezingsproces.

  • Stap 5: Wacht nog even rustig een minuutje, zodat je zeker weet dat je tattoo echt droog is.

  • Stap 6: Als je tattoo droog is smeer je een dun laagje tattoo nazorg zalf op je tattoo. Wij zijn fan van TattooMed verkrijgbaar in de studio. Andere mogelijkheden zijn bepanthen babyzalf. Gebruik geen lotions of andere middelen die niet bedoeld zijn voor tatoeages! 

De rest van deze dag is het advies om lekker een beetje rustig aan te doen. Het zetten van een tattoo is vrij intensief, dus je lichaam kan de rust goed gebruiken voor die eerste paar uur herstel. En jij hebt meteen een goed excuus om lekker te ontspannen de rest van de dag.


*Second skin is een steriele doorzichtige pleister die rechtstreeks op de tattoo wordt geplakt. Deze laat je afhankelijk van het merk en advies van je artiest 24 uur tot 3 dagen zitten. Ben je allergisch voor pleisters of andere middelen, laat dit weten aan je artiest.Tattoo dag twee :Lekkende inkt en vast zittende kleding wat nu?

Je wordt wakker en tot je grote schrik zie je dat je tattoo inkt heeft afgegeven. Ook nu weer geen zorgen dit is normaal. Alleen jammer dat je dus je beddengoed of pyjama weer moet wassen. Dat ligt er uiteraard maar net aan waar je tattoo gezet is. Vervolg de schoonmaak routine van dag 1 en mocht je tattoo over de dag wat droog worden, dan kan je deze uiteraard met schonen handen weer insmeren.


Is je kleding gaan plakken aan je tattoo? Gebruik lauwwarm water om deze los te weken. Ga er vooral niet aan trekken. Dit zorgt voor de minste pijn en voor de minste kans op het los trekken van korstjes. Op dag twee brandt je tattoo nog een beetje, maar gelukkig hoort dat bij het genezingsproces van de tattoo. 


Tattoo dag drie: Sporten?

Na je schoonmaak routine vraag jij je af of je mag gaan sporten met je nieuw gezette tattoo?


Het antwoord daarop is ja!  Zeker de eerste week is je tattoo nog heel kwetsbaar dus overleg even met de artiest of jouw sport mogelijk is. Veel zweten kan problemen opleveren dus hou daar zeker even rekening mee. Een marathon rennen met een net gezette tattoo op je been is gewoon niet verstandig, maar een wandeling maken van 3 kilometer geef al een heel stuk minder problemen. Wanneer je gaat sporten let er dan op dat je na het sporten je tattoo goed schoon maakt, vinden de bacteriën niet zo leuk, dus minder kans dat je tattoo gaat irriteren of infecteren.Tattoo dag vier: Die jeuk is niet leuk!

Na het schoonmaken van je tattoo merk je dat hij tijdens het opdrogen flink begint te jeuken! Welkom bij de genezingsfase. Je wilt graag krabben, maar let op dat mag dus niet! Want het advies is om je tattoo zo min mogelijk aan te raken. En zeker je tattoo niet aan raken met vieze handen dus wat nu? Als de jeuk je echt te veel wordt maak je tattoo gewoon lekker een extra keer schoon. En dat korstje dat toch stiekem is ontstaan? Lekker laten zitten deze gaat er vanzelf af. het eraf pulken van korsten kan er voorzorgen dat je ook gezonde huid meetrekt en bij het genezen witte plekjes op je tattoo ziet zitten. Dit zijn kleine littekentjes of plekjes waar de inkt samen met het korstje eraf is gepulkt. Rondom je tattoo heen wrijven met schone handen kan ook helpen tegen de jeuk. Tattoo dag vijf: Zon zee strand?

De zon schijnt, je bent vrij en wilt natuurlijk je nieuwe tattoo showen op het strand, maar kan dat ook? De zee in zit er helaas niet in want zwemmen dat mag de eerste 4 tot 6 weken niet. Gelukkig heb jij je tattoo op je arm laten zetten dus tot je knie het water in dat gaat lukken. (tattoo op je enkel? Dan helaas geen zee). 


Voor de zon zijn er gelukkig wel opties! Je kan je tattoo bedekken met kleding of die super handige nazorg zalf speciaal voor het zonnen die jij hebt gekocht bij je tattooartiest. Dat is verzorgende zalf die je gewend bent maar dan met een sunblock van factor 50+.  Oftewel gewoon zonnebrand speciaal voor je vers gezette tattoos! Zorg er alleen voor dat er geen zand op je nieuwe tattoo komt en dan ben jij helemaal klaar voor een dagje strand of vakantie!.


Tattoo dag zes: Dagje ontspannen in de sauna?

Na het dagje strand wil je nog even fijn ontspannen in de sauna. Helaas zal je deze nog een paar weken moeten uitstellen. Voor de komende 4 tot 6 weken geen sauna en ook geen chloor bad of (bubbel)bad. Het chloor is niet goed voor je tattoo en je tattoo mocht niet weken in water. Goede tip om te ontspannen kan natuurlijk ook het kijken van je favoriete anime of gamen zijn! Voor recommandaties mag je jouw artiest altijd even lastigvallen!  

Tattoo dag zeven: Dat ene rode plekje. 

Tijdens het schoonmaken van je tattoo merk je dat er toch een rood plekje in je tattoo zit.


De roodheid van de eerste drie dagen is inmiddels verdwenen, maar er zit een rood plekje waar je toch een beetje over twijfelt. Hij zit er sinds het bezoekje aan het strand en je maakt je toch een beetje zorgen. Jouw tattooartiest had gezegd dat wanneer er iets was je hem mocht berichten, dus stuur vooral een bericht! Je artiest is er ook om je te helpen na het zetten van je tattoo, zoals eerder benoemd is het een samenwerking. Na de eerste week?

Je houdt je schoonmaakroutine nog netjes vast en dan smeer je jouw tattoo nog 2 tot 4 weken goed in met de zalf. Je zal vanzelf merken dat de ongemakken van de tattoo als schaafwond al snel verdwijnen en daarmee jouw nazorgroutine ook. En bij je volgende tattoo beginnen weer bij het begin.


En dat begint natuurlijk bij het maken van een afspraak voor je nieuwe tattoo:
Staat jouw vraag hier niet tussen? neem vooral contact op met mij!

Reacties